Hoe een doel stellen
Vooraleer je jezelf de vraag stelt op welke manier je je doel kan bereiken, stel je jezelf beter eerst de vraag welk doel je hebt gesteld. Ik kom het wel vaker tegen dat mensen me vertellen waar ze moeite mee hebben, waar ze zichzelf in tegenhouden, wat hun belemmert,... en als ik dan de vraag stel wat ze willen bereiken, dan blijft het stil.
Het is dan niet zo'n stilte dat ze hun woorden aan het zoeken zijn, wel zo'n stilte waarmee men mij vragend aankijkt (of telefonisch geruisloos blijft) en uiteindelijk het antwoord schuldig blijft.
'Zeggen waar je vanaf wilt, is makkelijk. Verwoorden waar je naartoe wilt, is cruciaal.'
Zeggen waar je vanaf wilt, is makkelijk. Verwoorden waar je naartoe wilt, is cruciaal. Weet je dat niet, dan zal je doel bereiken veel moeilijker zijn. Hiermee maak ik meteen de brug naar je doel, wat niet voor iedereen op dezelfde manier wordt beschreven. Je kan bijvoorbeeld zeggen: "Ik wil meer impact maken op mijn team". Laat dit door tien verschillende personen uit verschillende branches en zowel in de sport als in de bedrijfs- of zakenwereld uitleggen, en je zal tien verschillende versies krijgen. Hetzelfde met de uitspraak: "Ik wil meer zelfvertrouwen hebben". Laat dat nu net mijn specialiteit zijn om daarmee te werken, ook dit heeft voor iedereen een andere betekenis. Er zijn namelijk een aantal details in de verwoording waarmee je rekening dient te houden. Eén van die details is de context waarin je je doel stelt. Ga je dieper in op je doel, dan besef je dat je in bepaalde contexten wél zelfvertrouwen hebt en wél impact kunt maken. Wat is dan de context waarin je dat niet hebt of kan? Als mens veralgemenen we nogal makkelijk - we scheren ons probleem daarmee makkelijk over onze eigen kam (en da's vaak een grote kam hoor...). Ga bij het stellen van je doel ook eens na of je dit volledig binnen je eigen controle kan leggen. Het is nogal makkelijk om te zeggen dat je dit jaar de lotto wilt winnen, het effectief doen ligt echter niet binnen je eigen controle want je hebt daar zelf totaal geen vat op. Zo zijn er nog wel een aantal dingen om mee rekening te houden. Bij sporters is het bijvoorbeeld zeer nuttig om voor of bij de start van een nieuw competitieseizoen, eens stil te staan bij wat je wilt bereiken dat seizoen. Dan heb ik het niet over hoeveel overwinningen je wenst te behalen, wel op welke punten van je eigen ontwikkeling je wenst te verbeteren. Progressie maken en stelselmatig je lat kunnen hoger leggen, kan enkel wanneer je zowel je sterke als je zwakke(re) punten versterkt. Dat ligt soms op een klein plaatsje. Bijvoorbeeld weten wat je nodig hebt als mens achter de sporter en dit op de juiste manier kunnen verwoorden naar je omkadering kan al een groot verschil maken in hoe je functioneert in het team waarin je zit.
Stilstaan bij het stellen van je doel is al het halve werk. Eens je je doel op de volledige en juiste manier kan formuleren, ga je voor het bereiken ervan veel meer mogelijkheden zien. Het wordt ook prettiger om er naartoe te werken en het geeft meer voldoening bij het bereiken ervan, wat ineens voer geeft voor meer... progressie maken hé ;-)
Liefs,
Ine