Het lichaam leren los te laten

30-07-2024

Mensen stellen me wel vaker de vraag waarom ik ook met TRE® werk en deze methode aanleer aan mijn cliënteel. 'Want je bent toch mental coach?', is de vraag die ze er dan meteen aan toevoegen. Het grappige is dat wanneer iemand langskomt om deze methode aangeleerd te krijgen en me die vraag stelt, er meestal zelf achter komt waarom dat is en zo een antwoord kan geven op hun eigen vraag.

Om al een tip van de sluier te lichten: lichaam en geest werken samen. Uiteraard! Het brein geeft de signalen door naar het lichaam wanneer je wilt bewegen. Maar wist je dat wanneer er spanning is in het lichaam, dat dat ook een impact heeft op het mentale aspect? Denk bijvoorbeeld aan een blessure die je ooit wel eens hebt gehad. Nee, je hoeft niet meteen te denken aan iets heel spectaculairs, een banaal opgelopen blessure als een voet die je hebt omgeslagen en er dan een tijdje moeilijk op kon steunen is al voldoende. In het begin gaat daarbij jouw focus nog volledig naar je voet. Maar stel nu dat die blessure langer blijft aanslepen en jou kopzorgen bezorgt, dan kan het mentaal wél gaan doorwegen. Zo heeft het lichaam dus wel degelijk impact op het mentale aspect. De uitdrukking 'dat baart me kopzorgen' is er immers niet voor niks. 

'Jarenlang liep hij al rond met spanningen van opgeslagen trauma's, gaandeweg vond hij zijn weg naar TRE®'

We leven tegenwoordig in een nogal hectische wereld en met druk die altijd wel van ergens komt, ook in de sport. Meestal lukt het wel om dat wat te kanaliseren en verder te laten voor wat het is. Het doet ons dus niks want we laten die (druk) los. Maar evengoed lukt dat niet en kan zelfs de meest fantastische vakantie uit je leven - wie weet ben je die nu wel aan het beleven terwijl je deze blog leest - er niet voor zorgen dat er zaken zijn waarmee je steeds maar blijft zitten. Het zit letterlijk vast in je lichaam en daardoor zit je ook vast in je hoofd. Als een soort sluimer blijft het je achtervolgen. 

Wel, ik zal het zo zeggen: die het waarover ik het hier heb, dat is spanning (stress, dus). Spanning die je hebt opgeslagen in je lichaam en waarmee het lichaam niet goed weet wat het daarmee moet doen. Het slaat het dan maar ergens op, meestal op de meest zwakke plek van het lichaam zodat je meteen ook merkt dat er iets aan de hand is. Op dat moment leg je mogelijk nog niet meteen de link naar de opgeslagen spanning.

TRE® legt daar gelukkig wel de link mee en gaat ermee aan de slag. De oefeningen zetten het natuurlijk reflex mechanisme - een mechanisme dat we allemaal in ons hebben - in gang waardoor het lichaam de spanning kan opzoeken die hierop van toepassing is en deze kan helpen loslaten. Ben je verlost van spanningen, keert ook de rust weer in je hoofd.

Een mooi antwoord dat een klant van me antwoordde na de eerste sessie die hij ervaarde, was: "Het is alsof mijn lichaam blij is dat het eindelijk kan loslaten". Jarenlang liep hij al rond met spanningen van opgeslagen trauma's (en het waren niet de minste, om het zacht uit te drukken), gaandeweg vond hij zijn weg naar TRE®.

Wil je er graag meer over weten of ben je benieuwd wat het voor jou zou kunnen betekenen, neem gerust vrijblijvend contact op en wie weet kan jij binnenkort je lichaam ook op die manier leren los te laten.

Geniet van de zomerse dagen,
Ine